Trendy Twente, 8 oktober 2014

Als je rok maar goed zit

HENGELO - Het telefoonnummer van de kleermaker om de hoek moet eigenlijk standaard in je telefoon staan. In een handomdraai zit dat ene leuke jasje weer als gegoten. Zit die fijne broek weer echt fijn. Of sluit dat mooie jurkje weer goed aan. Ik spreek uit ervaring.

Kledingcrisis

Wil ik op vrijdag mijn mooie zwart met wit gecombineerde outfit aantrekken, zit de rok niet goed. Ik heb maandag een fotoshoot voor Trendy Twente en dit was natuurlijk net de outfit die ik in gedachten had. Vervelend, maar ik leg me erbij neer en breng de rok naar Verstelatelier Madlin aan de Beukweg in Hengelo. Het is er druk. Dat had ik kunnen weten, want het is er altijd druk. Er zijn meer mensen die het belang inzien van een goede kleermaker. Jong en oud loopt hier naar binnen. Madlin helpt een oudere dame, die zich niet meer zo goed kan redden, in de paskamer. Wanneer ik aan de beurt ben, kom ik met haar aan de praat.

Aziz en Madlin Altunkaynak zijn in 2005 gestart met hun winkel voor kledingreparatie en verstelwerk in Hengelo. Madlin heeft altijd al iets met kleding gehad. Ze vindt het fijn dat ze elke keer verschillend verstelwerk onder handen krijgt. “Ik houd niet van routine en ben een echt mensenmens” vertelt ze. Madlin repareert gordijnen, tenten, stoelen, schoenen en kleding. “Een tijdje geleden heb ik een stoel van een auto gerepareerd met een gebogen naald”, zegt ze glunderend.

Mijn rok moet ik passen en het probleem wordt direct ontdekt. Het jasje en de rok van het merk Scarva heb ik in de opruiming gekocht. Het jasje zat perfect, maar ik zwom in de rok. Ik vertel haar dat ik maandag een fotoshoot heb en de rok eigenlijk zaterdag al weer nodig heb. Dat kan bij wijze van uitzondering. Ik ben weer gerustgesteld.

Gooi kleding niet zomaar weg

Als je niet tevreden meer bent over een kledingstuk, trek het dan weer eens aan en bekijk het goed. Is het gewoon oud en aan vervanging toe? Of is er iets anders aan de hand. Zo heb ik laatst ook mijn trenchcoat laten vermaken.

Ik vond m’n trenchcoat nog steeds ontzettend mooi, maar droeg ‘m op de een of andere manier toch niet.

Ik heb er nog eens goed naar gekeken en wat bleek. Mijn schouders kwamen niet goed tot hun recht en ik heb mijn kleermaker gevraagd of ze er extra schoudervullingen in zou willen zetten. En tadaa, ik draag m’n trenchcoat weer met plezier.

In het verstelatelier vang ik verschillende gesprekken op. Zo is de hele garderobe van een dame twee maten kleiner gemaakt, omdat ze zoveel is afgevallen. Geweldig toch? En geloof het of niet, maar die maandag heb ik mijn rok niet aangetrokken. Maar nu is die wel weer geschikt voor een andere gelegenheid.

Anita - Trendy Twente


De Twentsche Courant Tubantia, 8 januari 2013

Van draadknipper tot volleerd kleermaker

HENGELO - De basis leerde ze van haar moeder en later op school. Haar man bracht haar de fijne kneepjes bij. Tegenwoordig is Madlin Altunkaynak samen met echtgenoot Aziz eigenaar van Verstelatelier Madlin met een vestiging in Hengelo en Rijssen. „En straks, na de opening in Tubbergen, zijn we een klein familiebedrijf met drie filialen.”

In zijn nieuwe pantalon stapt een man de paskamer uit. De grijze broekspijpen slepen over de vloer. „Vijf centimeter moet eraf, u mag zich weer omkleden”, meldt Madlin Altunkaynak als ze de broek op lengte heeft afgespeld. Samen met haar man Aziz is Madlin sinds 2005 eigenaar van het gelijknamig verstelatelier aan de Beukweg 66. Afwerken met stootband, adviseert Madlin de klant als hij de paskamer weer uitkomt. „Over twee dagen is uw broek klaar”, laat de coupeuse weten als ze het bonnetje overhandigt. „Fijne dag en tot dan.”

Net als haar man is Madlin geboren in Turkije en allebei zijn ze met hun familie het land ontvlucht. „Vanwege het islamitische regime. Wij zijn Syrisch-Orthodox en als christen had je in dat land niets te zoeken.” Ze lacht bij de herinnering aan haar moeder die haar destijds de basisprincipes van het kleren maken en verstellen bijbracht, maar slaat haar ogen neer als ze vertelt over de reden van haar vlucht naar Nederland. „Het was een moeilijke tijd. Vanwege ons geloof werden we gediscrimineerd en dat werd elk jaar erger. De Turken voerden oorlog met de Koerden en daar zaten wij als christen tussen. We werden afgemaakt. We moesten op zoek naar een toekomst elders.”

Zittend tussen de honderden ritsen en de klossen garen in alle kleuren van de regenboog vertelt Madlin hoe ze, eenmaal in Nederland, tijdens naailes complimenten ontving van haar docent. „Hij had de opdracht nog niet uitgelegd, of ik had het al klaar. ‘Je hebt het gewoon in je vingers’, vertelde hij. Maar mijn man is nog beter dan ik. Hij is echt goed.” Echtgenoot Aziz leerde het kleermakersvak als veertienjarige jongen in Istanbul. „Hij begon met hele dagen tornen en draadjes knippen. Daarna mocht hij knopen zetten en al doende is hij uitgegroeid tot kleermaker.

Na zijn vlucht naar Nederland opende hij een confectieatelier in Nordhorn.” Het was in die tijd dat Madlin en Aziz elkaar leerden kennen en trouwden. Madlin hielp haar man in het confectieatelier en leerde er de fijne kneepjes van het vak. Het ging het echtpaar voor de wind, tot de val van de Berlijnse Muur in 1989. „Vanaf dat moment ging al het confectiewerk naar de voormalige Oostbloklanden. Mijn man sloot het confectieatelier en wilde een kledingatelier openen in Nederland, maar ik wilde daarmee wachten tot onze kinderen oud en zelfstandig genoeg waren. Aziz ging daarom aan het werk als materiaalbeheerder bij FC Twente.”

In 2005 achtten Aziz en Madlin de tijd rijp. Ze richtten in een voormalige kapsalon aan de Beukweg hun atelier in. Madlin werkt er vanaf de opening alle dagen, Aziz combineerde zijn werk in het atelier met zijn fulltimebaan bij FC Twente. „Na twee jaar werd hem dat te veel. Hij nam ontslag en richtte zich volledig op het atelier. Daar zaten we met ons tweeën, we hadden tijd over. ‘Weet je wat? We openen nog een filiaal’, zei mijn man. Dat kwam er in 2010 aan de Enterstraat 13b in Rijssen.” Naast de naaimachines, de lockmachine, de knoopsgatmachine en een blindzoommachine in Hengelo, staan er in Rijssen onder meer machines voor leer en tricot en een babylockmachine. „Voor het fijne werk”, legt Madlin uit. „Met de machines uit beide ateliers kunnen we tegenwoordig echt alles.” Toch wilde Aziz verder groeien.

Zonder een helder beeld wie een derde atelier zou beheren, stapte hij zondags regelmatig in de auto om de mogelijkheden in omliggende gemeenten te verkennen. „Dan reed hij bijvoorbeeld zomaar naar Vriezenveen.” De keuze viel uiteindelijk op Tubbergen, waar zoon Efrim, die zijn opleiding onlangs heeft afgerond, de dagelijkse leiding krijgt over het atelier dat eind januari wordt geopend aan de Grotestraat 20. „En nu zijn we een klein familiebedrijf met drie filialen”, laat Madlin trots weten. Want behalve Efrim houdt ook zoon Matay zich met de ateliers bezig, naast zijn fulltimebaan bij een bank. En als hij zich in de avonduren buigt over zaken als de administratie, marketing en de website, luistert hij met plezier naar de verhalen die zijn ouders vertellen. Zoals over de klant die vanuit Delden naar Hengelo kwam om een broek in te laten nemen. Nadat Madlin de broek had afgespeld constateerde de klant dat de broek die ze aan had ook te wijd was. „Of ik die ook kon innemen. Maar dan had ze geen broek meer aan haar lijf. ‘Geen probleem’, zei ze, ze had een lange mantel aan. Ik zei nog tegen haar dat ik hoopte dat ze onderweg niet hoefde uit te stappen.” Ook de klant die zich met een gescheurde autogordel bij het atelier meldde brengt een lach op het gezicht van de coupeuse. „De gordel kon niet uit de auto. Hoe moesten we dat oplossen? De naaimachine in de auto zetten ging natuurlijk ook niet. Op advies van mijn man parkeerde de klant de auto pal naast de achteringang. De naaimachine werd zo dicht mogelijk bij de auto gezet en door de gordel uit te trekken kon hij net onder de machine. Die man was zo blij. Nu kwam zijn auto wel door de apk.”

Verstelwerkzaamheden, koffers en tassen repareren en kleding ontwerpen of aanpassen voor mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke handicap. Geen vraag is het service gerichte echtpaar te gek. Al moesten ze ooit nee zeggen tegen een kip. „Of we die konden maken voor de carnaval, compleet met vleugels, snavel en poten. Dat werd voor de klant zo’n dure aangelegenheid dat we hem hebben geadviseerd zijn pak bij iemand anders te laten maken.”


Weekkrant West Twente, 4 december 2012

KORTINGSACTIE MADLIN IN RIJSSEN

HENGELO - Verstelatelier Madlin is bijna drie jaar gevestigd aan de Enterstraat 13b in Rijssen. Het echtpaar Aziz en Madlin Altunkaynak is eigenaar van dit verstelatelier met kledingreparatie, verstelwerk en daarbij de stomerijdepot. Zij verrichten hun werkzaamheden met veel plezier. Dit is te merken aan de vriendelijke manier waarop zij hun klanten benaderen. Het echtpaar is werkzaam voor zowel particulieren als bedrijven zoals College Style, Koedijk Mode en Le Thème uit Rijssen en bedrijven uit omstreken. De familie heeft tevens al ruim zeven jaar een soortgelijke zaak in Hengelo. Vanwege de aankomende feestdagen geeft Verstelatelier Madlin 10 procent korting aan klanten die de uitknipbon uit de advertentie die in deze krant staat inleveren. Klanten kunnen hier terecht voor alle reparatie, verstelwerk en het stomen van kleding. “We merken dat veel mensen de wat moeilijkere naaiklusjes aan ons toevertrouwen. We zijn in het bezit van diverse machines zoals naast de naaimachine een lock-, leer- en tricotmachine om allerlei stoffen onder handen te kunnen nemen. Er zijn ook mensen die weinig tijd hebben of met name in verband met deze crisistijd hun kleding liever laten maken en verstellen dan nieuwe te kopen. We krijgen van alles en nog wat binnen en dat maakt het werk uitdagend en leuk”, aldus Madlin Altunkaynak. Voor meer informatie kan men kijken op de website www.madlin.nl. De openingstijden zijn: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.


Hengelo's Weekblad, 20 december 2011

AANTREKKELIJKE KORTINGSACTIE BIJ VERSTELATELIER MADLIN IN HENGELO

HENGELO - Verstelatelier Madlin is al ruim zes jaar gevestigd aan de Beukweg 66 in Hengelo. Het echtpaar Aziz en Madlin Altunkaynak is eigenaar van dit verstelatelier met stomerij en zij verrichten hun werkzaamheden met veel plezier. Dit is te merken aan de vriendelijke manier waarop zij hun klanten benaderen. De familie heeft tevens al bijna 2 jaar een soortgelijke zaak in Rijssen. Vanwege het zesjarig bestaan en aankomende feestdagen geeft Verstelatelier Madlin 20% korting aan klanten die de uitknipbon uit de advertentie die in deze krant staat inleveren, deze is tevens geldig tot en met 29 februari 2012. Klanten kunnen hier terecht voor alle reparatie, verstelwerk en het stomen van kleding. “We merken dat veel mensen hun naaiklussen aan ons toevertrouwen. Door dit vertrouwen hebben wij een groot klantenbestand opgebouwd. Onze klanten komen speciaal voor ons uit o.a. Delden, Borne, Deurningen en uiteraard Hengelo en hier zijn wij erg trots op. We zijn in het bezit van diverse machines zoals naast de naaimachine een lock-, leer- en tricotmachine om allerlei stoffen onder handen te kunnen nemen. Er zijn ook mensen die weinig tijd hebben of met name in verband met deze crisistijd hun kleding liever laten maken en verstellen dan nieuwe te kopen. We krijgen van alles en nog wat binnen en dat maakt het werk uitdagend en leuk”, aldus Madlin Altunkaynak. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en maandag gesloten.


Weekkrant West Twente, 6 december 2011

AANTREKKELIJKE KORTINGSACTIE BIJ VERSTELATELIER MADLIN IN RIJSSEN

RIJSSEN - Verstelatelier Madlin is bijna twee jaar gevestigd aan de Enterstraat 13b in Rijssen. Het echtpaar Aziz en Madlin Altunkaynak is eigenaar van dit verstelatelier met stomerij en zij verrichten hun werkzaamheden met veel plezier. Dit is te merken aan de vriendelijke manier waarop zij hun klanten benaderen. Vanwege de aankomende feestdagen geeft Verstelatelier Madlin 20 procent korting aan klanten die de uitknipbon uit de advertentie in deze krant inleveren. Deze is geldig tot en met 29 februari. Klanten kunnen hier terecht voor alle reparatie, verstelwerk en het stomen van kleding. “We zijn naast de naaimachine in het bezit van een lock-, leer- en tricotmachine om allerlei stoffen onder handen te kunnen nemen. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op dinsdag gesloten.

Hengelo

Kledingreparatie Madlin Hengelo

Beukweg 66
7556 DG Hengelo
Tel: 074 - 250 05 92
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.
zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.
maandag gesloten!

Rijssen

Kledingreparatie Madlin Rijssen

Enterstraat 13b
7461 CE Rijssen
0548 - 54 55 64
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.
dinsdag gesloten!

Tubbergen

Kledingreparatie Madlin Tubbergen

Grotestraat 20
7651 CJ Tubbergen
0546 - 62 16 23
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.
maandag gesloten!