Mottengaatjes

De belangstelling voor kledingstukken uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen en linnen neemt weer toe. Tot groot genoegen van de kledingmot, want wat wij graag aantrekken trekt ook deze vernielzuchtige nachtvlinder aan. Onze moderne leefwijze speelt het diertje bovendien in de kaart. Dankzij de centrale verwarming kan het nu het gehele jaar door voor nageslacht zorgen. Motten vliegen alleen ’s nachts of in het duister, zodat men ze nauwelijks opmerkt. Schade wordt alleen aangericht door hun larven. Hun favoriete menu bestaat uit wol en bont, maar ook andere natuurlijke textielsoorten worden aangevreten. Vooral kleding met vuil- of transpiratievlekken trekt motten aan.

Oorzaken

Aantasting door motten is te herkennen aan kleine, onregelmatige gaatjes in de kleding en/of aan weefsel met uitwerpselen in dezelfde kleur als de beschadigde stof. U dient de kleding dan direct te luchten en uit te kloppen om de larven onschadelijk te maken. Ze kunnen namelijk niet tegen zonlicht en beweging. Bovendien is het zaak de klerenkast grondig schoon te maken, voordat deze weer wordt ingeruimd.

Preventie
Chemisch reinigen (“stomen”) is daarvoor een zeer effectieve methode omdat daarmee niet alleen de vlekken verwijderd worden, maar ook de reeds op het textiel aanwezige motten in alle stadia van hun levenscyclus gedood. Naast het reinigen van de kleding is ook het op de juiste wijze opbergen namelijk belangrijk. Het verpakken van wollen shawls, truien en dergelijke in krantenpapier, zoals dat vroeger werd gedaan, helpt niet meer door de veranderde samenstelling van de drukinkt. Motten zijn echter allergisch voor de geur van lavendel of cederhout. Door dit tussen de kleding te leggen voorkomt u motten in huis.

Conclusie
Motvraat kan aanzienlijke schade berokkenen aan wollen kleding en ander textiel dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Het chemisch reinigen van wollen textiel voordat het voor langere tijd wordt opgeslagen is een belangrijk hulpmiddel om motschade te voorkomen. Ook andere genoemde maatregelen kunnen daaraan bijdragen.